A Gecse Dániel Református Orvosi és Egészségügyi Szakkollégium 2015 őszén nyitotta meg ajtaját. A helyek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatói és a Marosvásárhelyi Református Asszisztensképző diákjai számára voltak meghirdetve. A beköltözést egy felvételi előzte meg, amely az elpostázott, előírt kritériumok szerint összegyűjtött iratokból, és az ezt követő, a választóbizottsággal való személyes találkozóból állt.
Nagy örömmel fogadhatta minden pályázó, hogy felvételt nyert, így a nyár utolsó napjait megfűszerezte az új évkezdés, új környezet gondolatának izgalma. A beköltözés napján a bentlakók elfoglalhatták helyeiket az egy, két, három illetve négy ágyas szobákban, melyekhez külön fürdőszoba tartozik.
Első látásra nagyon megörvendtünk a mi szobánkból elénk táruló, gyönyörű, városra néző kilátásnak, a szoba kellemes hangulatának. Kellemesen csalódtunk abban is, hogy volt elég hely (főleg nekünk, lányoknak) a szekrényekben a ruháinknak, személyes dolgainknak, illetve a könyveink is méltó helyet kaphattak a könyvespolcainkon. Napról napra egyre inkább hozzászoktunk az új életterünkhöz, ismerőssé váltak a bentlakó társak, személyessé válhattak a fehér falak.
Az egymással való ismerkedést az együttlétek, bibliaórás beszélgetések mellett a decemberi kirándulás is segítette, amikor a bentlakók többségével Parajdra utazhattunk. Az Erdélyi Református Egyházkerület jóvoltából szállásként szolgált számunkra az Urbán Andor Református Konferencia- és Üdülőközpont. Itt választottuk meg a kollégiumi diáktanács tagjait, vezetőjét, illetve a különböző feladattal megbízott felelősöket. A hivatalos hangulatot megtörve, csapatépítő játékokban vehettünk részt, illetve az időkeretünkbe fért egy kirándulás is a parajdi sóbányába. Ezúttal is köszönjük a lehetőséget, hogy mindezekre sor kerülhetett!
Miben más ez a kollégium, mint egy egyszerű bentlakás? Elsősorban abban, hogy nem csak egy épület, ahol megszállhatunk, hanem egy közösség, amelyben épülhetünk lelkiekben és tudásban, tanulásban egyaránt. A kollégiumban heti rendszerességgel van bibliaóra, ahol félretéve a mindennapi gondjainkat, lélekben elcsendesülve Istenre figyelhetünk, és hallgathatjuk hozzánk szóló Igéjét, megbeszélhetjük a témával kapcsolatos gondolatainkat. Ugyanakkor decemberben a kollégium adott helyet a Mifike által szervezett Keresztyén Egyetemista Napok legtöbb programjának is. Ugyanitt alkalmanként Játékesten, Barkács-esten is részt vehetünk. Újabban a kollégiumi kórus is alakulóban van, reményeink szerint egyre inkább megtaláljuk a közös hangot egymással.
A kollégium nagyterme szolgál helyszínéül a FOK Platform által szervezett szakrendezvények egyes programjainak is.
A kollégisták számára második félévtől tanulásmódszertan képzés, angol nyelvoktatás illetve további szakmai és közösségi program lesz elérhető.
Mindenki számára csak ajánlani tudom a Gecse Dániel Szakkollégiumba való beköltözést! A jövő évre ugyanis a meglévő helyek mellett újabb helyeket hirdetnek!

Dénes Mária