2016 decemberében kerültek először megrendezésre Marosvásárhelyen a Keresztyén Egyetemista Napok a Mifike szervezésében, amelyen december 11-13 között a várakozás témáját mélyíthették el az ide ellátogató fiatalok. Nem csak a témában, de úgy gondolom, személyes adventünkben is nagyon sokan elmélyültünk, sikerült jobban megismernünk önnön várakozásaink szintjeit, gyenge pontjait, csodáit. És a közös játékok, beszélgetések segítettek megismerni ki-ki adventjét is, épültünk egy-egy beszámoló, hitvallás és egymás által.
A 0. napnak nevezhető csütörtökön Bibliaórát tartottunk a Gecse Dániel Református Orvosi és Egészségügyi Szakkollégiumban, mely helyszín a programsorozat befogadója volt egész hétvége alatt. A kollégium lakóihoz is házhoz mentünk ez által, már-már ajtókopogtatással hívhattuk őket a fölöttük levő emeleten zajló programokra.
December 11-én, pénteken délután filmklubot szerveztünk, amelyen a Pay It Forward (A jövő kezdete) c. filmet néztük meg közösen, amit a történet megbeszélésével kerekítettünk egésszé. Ezt követően a Játszma.ro közreműködése és az általuk hozott rengeteg társasjáték biztosította a kifogástalan hangulatot, megtelt a kollégium óraketyegéssel, a homokórák szemcséinek pergésével, kacajokkal, koncentrációval.
A második napon, szombaton délután fórumbeszélgetést tartottunk a Gecse Dániel Szakkollégium nagytermében, Les Zoltán egyetemi lelkész a meghívottakkal az advent és az abban felsejlő várakozás köré építette a beszélgetést. A kérdezettek Dénes Előd és Dénes Katinka lelkészházaspár, valamint Dr. Márton Dénes és Dr. Vicsi Ildikó orvosházaspár voltak. Szó esett a munkahelyen megélt hitről, hogy ki-ki hogyan tölti az ünnepi időszakot a munkahelyén, mi az, amit az adventből be tudnak az emberek vinni a szolgálati helyszínekre, mi az, ami csak a család intimitásában kerül megélésre, illetve, mi az, ami a munkahelyről kerül a családi fészekbe.
Dénes Előd református lelkipásztor elmondta, hogy lelkészként is oda kell figyelni arra, hogy ne vesszen el az ünnep lényege, mert a rutin és természetessé vált karácsonyi előkészületek a gyülekezetben, a sűrűsödő szolgálatok megnehezítik az adventi készülődést. Mindemellett azt is kiemelte, hogy, ha egy lelkész életében nincs minden rendben otthon, akkor nincs mit kivinni a gyülekezetbe, ezért csak az időbeosztáson múlik az, hogy minőségében hogyan sikerül megteremteni azt az egyensúlyt, amitől advent az advent.
És mi az, amit egy orvos vagy egy lelkész vár az adventben? Sok mindent hallhattunk, de a legfontosabb az, hogy mindenki békességre, megtisztulásra vágyik ebben az időszakban, és időre, hogy mindezt megvalósítsák, mert nem mindegy, hogy ki megy fel a szószékre, vagy ki áll meg a betegágy mellett, mindkettőnek nagy a súlya, ünnepekkor főként. Dénes Katinka lelkipásztornő elmondta azt, hogy ő azt érzi, hogy valamilyen isteni kegyelemből kaphatja azt a nyugalmat, amit a szószéken megél, Márton doktor úr nem vállal vasárnapi ügyeleteket, ami nem csak advent időszakában, de az év összes hetében segíti őt a Krszitus-várásban. Vicsi Ildikó az orvos-beteg viszonyra is kitérve elmondta azt, hogy valóban vannak olyan betegek, akik Isten bizonyítékai a Földön, éppen ezért az isteni segítség nem csak advent időszakában jelentkezik, hanem minden nap. Mégis még mindig „másságnak” tekinthető az orvosi szakmában a hívő élet.
Húsvét előtt állunk, és úgy gondolom, hogy a böjti időszak sem kevesebb az adventnél. Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk ezen az ünnepen, és bár nincsen annyi cicoma és giccs a húsvéti ünnepkörben, mint karácsonykor, mégis beleeshetünk ugyanazon csapdákba, mint a téli ünnepek alatt. Vigyázzunk hát, hogy ne váljon megüresedetté, tartalom nélkülivé egy-egy családi összejövetel, vagy gondokkal telivé és rohanóvá egy-egy ünnepi asztal megterítése.
Szó esett még a fórumbeszélgetés során a zenéről, ami mindannyiuk életében meghatározó pont nem csak a karácsonyvárásban, de a hétköznapokban is. Mindkét házaspár elmondása alapján a zene egy valódi egymásra hangoló kapocs a családban, ami képes valódi, hiteles meghittséget varázsolni a karácsonyi menü illata mellé. Szó esett szerepekről a családban, a szentesték forgatókönyveiről, felszínre kerültek aranyos történetek, amelyek a hallgatóság arcára mosolyt csaltak. A zene pedig az este forgatókönyvéből sem maradhatott el, hiszen a Gordonka keresztyén zenekar koncertje koronázta meg az estét és töltötte be adventi hangulattal a kollégium egész épületét.
A vasárnap esti ünnepi egyetemista istentisztelettel zárult a Keresztyén Egyetemista Napok programsorozata advent harmadik vasárnapján. Köszönjük mindenkinek, aki hozzáadott egy-egy téglát ennek az eseménynek az épüléséhez bár jelenlétével, és hálásak vagyunk a Gecse Dániel Református Orvosi és Egészségügyi Szakkollégiumnak, hogy helyszínt biztosított a lebonyolításhoz.
Bízunk abban, hogy Isten áldásával jövőre másodjára is sikerülni fog megrendezni a Keresztyén Egyetemista Napokat Marosvásárhelyen, és abban is, hogy az ideire alapozva egyre nagyobb rendezvénnyé növi ki magát.

Erdődi Anita
Mifike munkatárs